Macaron
Jag skrev ju igår att jag skulle baka med mamma. Men det blev lite ändrade planer så jag bakade med Signe och Edna istället. Vi gjorde chokladmacarons med saltkolafyllning, och vi tog receptet härifrån. Macaronerna blev rätt lyckade i smaken, men sådär i formen. Det var ju första gången vi bakade det. Så det borde vara bättre lycka nästa gång! Det var rätt komplicerat att baka, eftersom det vara så många moment.
Här kommer receptet:
Chokladmacarons
ca 40 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag2-3 msk kakao
Gör så här:
Saltkolafyllning
ca 40 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag2-3 msk kakao
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader C.
- Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet. Eller använd färdigt mandelmjöl.
- Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
- Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp
- Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en vanlig digital kökstermometer.
- Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
- Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
- Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Blanda ner kakaon.
- Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
- Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
- Låt macaronsen vila i minst 30 minuter så att ytan torkar, detta minskar risken för att de spricker i ugnen sedan när du gräddar dom.
- Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen
- Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
- Fyll med saltkollafyllningen och njut!
Saltkolafyllning
3/4 dl socker
1/2 dl vit baksirap
1/2 dl vatten
3/4 dl vispgrädde
75 g smör
ca 1 tsk flingsalt
Gör så här:
Gör så här:
- Blanda socker, sirap och vatten i en ganska vid kastrull.
- Låt koka upp och sedan puttra tills sockerlagen är gyllenbrun utan omrörning.
- Rör ner grädde (akta, för det sprätter kanske) och sedan smöret.
- Låt koka sakta några minuter tilsl kolan tjocknar lite.
- Kontrollera konsistensen genom kulprovet, kolan ska vara mjuk men inte rinnig.
- Dra kastrullen från sidan och rör ner flingsaltet.
- Låt kolan svalna helt, gärna över natten. Är du ivrig kan du ställa in den i kylskåpet. Rör inte i kolan medans den svalnar.
- Spritsa kolan på dina macarons och pra ihop två och två. Förvaras i kylskåp i upp till en vecka.
Kommentarer
Postat av: Agnes
Åh, vad roligt att ha en mamma som jobbar på ett dagis! Älskar små barn! :)
Postat av: Franki in Dubai
hi lillte smurf xD Really miss u and al the others, please comment my blog, only way to contact me , don't hve my precious mobile whit me...
Postat av: Wiwelina (aka Wilma)
Haha, jag har ätit sådana, de är jäättegoda. Men det var i frankrike, och där är de väl typ specialister på sådant. Fast dina kan nog inte klå dem jag åt ändå! :) Vi ses! <3
Postat av: L.I.N.N.E.A ♥ Photography
Allt bra idag?:D
KRAM
Postat av: Julia Hill
Vilken fin blogg du har! Intresserad av ett bloglovin-byte? :)
Trackback